2.De som er vokst opp i det digitale nettsamfunnet, kalles ofte digitalt innfødte (digital natives), mens de som har vokst inn i det, kalles digitale immigranter. Hva tror du er de viktigste forskjellene på de digitalt innfødte og de digitale immigrantene? Noen stikkord for analysen din kan være dataspill, Multitasking, aviser, blogg, Twitter og Facebook. Skriv en liten analyse der du velger en tittel på innlegget ditt som forteller hva du velger å ta for deg.

barn-og-medier-2014-digitalt-innfdte-i-verdens-mest-digitale-land-3-638.jpg

Jeg velger denne oppgaven fordi jeg rett og slett er en digitalt innfødt. Jeg har endel erfaring med dette fordi mine foreldre var godt voksne når vi gikk til innkjøp av PC, en PC som jeg brukte mest. Samtidig så kommer jeg fra gård og der gjør vi oftest som i «gamle dager».

Aviser, blogger og sosiale medier er de digitale hjelpemidlene som har hatt desidert størst vekst de siste årene. Men det er ikke bare det, det vokser fram flere. Det kommer flere sosiale nettverk. Det meste foregår på smart telefon, der du kan legge ut bilder, meninger, videoer av alt mulig. F.eks. hvis vi tar Facebook. Der kan du gjøre alt fra og ha egne diskusjonsgrupper og chattegrupper til at du kan selge ting du ikke har bruk for. Du kan lett komme i kontakt med firmaer eller kundesupport. Det vokser til og med fram blogger og aviser på Facebook. Dette utvikler seg hver dag, og vi som er digitale innfødte merker ikke så mye til det, fordi vi er vant til denne utviklingen. Men, immigrantene, de ser utviklingen, de legger merke til alt som skjer, men de skjønner lite av hvordan de skal bruke det, fordi, når de først lærer en ting så kommer det noe helt nytt. Og da er de tilbake på start.

Jeg vil gå litt dypere inn sosiale medier, fordi jeg syntes det er lettest å finne forskjeller på immigrantene og de innfødte. Det jeg ofte legger merke til, er at alle har forskjellige filosofier på hvordan dem skal bruke mediene sine. F.eks. de som ofte er meste aktive er ute etter og vise seg fram, om det er produkter de selger, eller prosjekter de jobber med. Fotografer for eksempel, de legger ut bildene for at flere skal legge merke til arbeidet.

Men så ser jeg litt på de som har startet med Facebook de siste årene. Foreldre eller litt voksne mennesker. De bruker det egentlig bare til og være seg selv, kommentere og være sosiale og hyggelige. De ønsker å framstille seg selv sånn som de egentlig er når du møter dem face to face. Noen av disse ønsker ofte også og vise hvordan deres egen hverdag er, og noen ganger kan det bli for mye, men sånn har det blitt.

Facebook og Twitter er to sosiale medier som brukes for og ytre meninger og kommentarer om forskjellige ting. Det som er skummelt med dette er at ting blir liggende ute slik at alle kan se det … Og her har faktisk dem som er innfødte skjønt hvordan det ene kan føre til det andre, men immigrantene skjønner ofte ikke dette, fordi de tror at sosiale medier er som det sosiale samfunnet.

Hvis jeg går litt bort ifra alle disse stikkordene, også ser jeg på det som skjer i hverdagen, f.eks. nettbank, Altinn, søknader osv. Det skjer en såpass stor utvikling i alt, at en som er digitalt innfødt sliter med å følge med fordi det dukker alltid opp noe nytt. I landbruket så er de masse søknader om forskjellige ting. Før fikk vi dette i papirform. Og det kunne ta uker/måneder før du fikk svar. Nå foregår dette på PC-en og internett, og det tar bare få dager før du får svar. Det samme gjelder med selvangivelsen.

Og nettbank. Det er ikke normalt og dra til bankene mer. Skal du gjør alt i nettbanken. F.eks. betale regninger. Og med hjelpemidler som vipps, så blir hverdagen enda enklere. Alt er så mye lettere i den digitale verden. Spesielt for vi som er vokst inn i det.

Nå kan jeg begynne og snakke litt om hvorfor det har blitt sånn, hvorfor er det så store forskjeller mellom de innfødte og immigranter. Jo, når min bestefar vokste opp, så var det uten alt dette. De hadde ikke noen digitale hjelpemidler når de gikk på skolen, og heller ikke når de ble voksne og kom i jobb.

bile2digitalmf

Også er det meg … Allerede i 3.klasse startet vi med og bruke pc, vi lærte hvordan vi skulle bruke det, og hvorfor vi burde bruke det. Vi fikk skole-pc i 10.klasse slik at vi lettere kunne gjøre oppgavene. Når jeg startet på videregående, så fikk jeg ny pc. Hele veien har jeg lært og bruke pc og hva den har og tilby. Derfor tror jeg at noe av grunnen til at det er store forskjeller på immigranter og innfødte er fordi:

  • Immigrantene, de hadde ikke de mulighetene til å bruke dette når de var yngre. Mens vi innfødte fikk det inkludert i læringsprosessen som vi går igjennom når vi er små. Skole, sosialt samfunn osv. virker inn på hvorfor vi bruker dette mer og mer.

De viktigste forskjellene mellom innfødte og immigranter er:

  • Vi som er innfødte har alltid vært vant til de digitale hjelpemidlene, vi lærte selv hvordan de forskjellige tingen på pcen fungerte.
  • Vi lærte oss språket, mens vi lærte norsk.
  • De som ikke vokste opp med PC eller andre digitale hjelpemidler lærte aldri dette «språket» Samtidig så er de veldig forsiktige med tingene, og vil aldri gjør noe for å ødelegge.

En annen ting som kanskje man kan tenke litt over er at vi lærte faktisk hvordan vi skulle finne nødvendig informasjon på nettet.  Vi slipper og spørre andre om hvordan vi gjør ting, for vi kan lettere finne ut av det selv. Immigrantene gjør som før, de spør før ting blir gjort, og de vet kanskje ikke om all den informasjonen som ligger ute på nettet.

Altså konklusjonen er at vi som er digitale innfødte vi tør og prøve, mens de som vi gjerne kaller immigranter, de er mer usikrere, og redd for å ødelegge/prøve nye ting. Og de klarer ikke å lære seg det språket som vi innfødte lærte oss selv. Også har de ikke oppveksten deres vært preget av den digitale oppveksten.

Kilder:

Krokan, Arne Den digitale økonomien: Om digitale tjenester, forretningsutvikling og forretningsmodeller i det digitale nettsamfunnet.2010 Cappelen Akademiske forlag.

 

https://utavboblen.wordpress.com/2014/03/22/en-digital-immegrant-pa-vei-ut-av-bobla/

http://www.krokan.com/arne/oppvekst-i-det-digitale-nettsamfunnet/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s